Työnhakuun kuuluu paljon erilaisia vaiheita ja yksi näistä on puhelinhaastattelu. Me Cityworkillä pyrimme siihen, että jokainen hakija kontaktoidaan ja haastatellaan puhelimitse. Mutta miten puhelinhaastatteluun voi valmistautua? Rekrytoijamme Mira kertoi omat vinkkinsä aiheeseen:

Yleinen käyttäytyminen puhelimessa

Tervehdi reippaasti soittavaa rekrytoijaa ja muista, että hymy kuuluu äänestä. Mene esimerkiksi peilin eteen ja tunne sekä näe hymy. Iloisuus ja reippaus antavat sinusta motivoituneen kuvan. Puhelun aikana, ole läsnä ja kuuntele aktiivisesti. Varmista, että olet rauhallisessa tilassa.

Kiinnostuksen osoittaminen

Kerro avoimesti taustastasi ja osaamisestasi. Lue ilmoitus ajatuksella läpi ja mieti, mitä taitoja sinulla on ja mistä olisi hyötyä kyseisessä roolissa. Esitä myös rohkeasti kysymyksiä.

Aiempi kokemus

Tuo positiivisesti esiin aiempia kokemuksiasi ja opin paikkoja. Muista, että negatiiviset kokemukset voi kääntää myös positiivisiksi. Entisiä työpaikkoja ei kannata lähteä arvostelemaan.

Reagointi

Kysymyksiä ei kannata jännittää, mieti rauhassa vastauksiasi ja vastaile kokonaisilla lauseilla. Pohdi ääneen, kerro, mitä kysymys sinussa herättää, jaa ajatuksiasi, rekrytoija haluaa tietää sinusta!

Kysy rohkeasti

Rekrytoija kertoo mielellään lisää työpaikasta, kysele! Mieti kuitenkin, minkälaisia kysymyksiä esität ja miten muotoilet kysymykset, älä siis töksäyttele. Esimerkiksi palkkauksesta saa ja pitää kysyä, mutta rekrytoijalle ei kuitenkaan kannata sanoa: ”alle tämän summan en varmasti lähde hommiin”. Muotoile lause esimerkiksi näin: ”palkkatoiveeni on usein ollut tämä, mutta keskustelen mielelläni aiheesta”.  Ja muista, mikäli palkkataso ei vastaa odotuksiasi, voit paikasta myös kieltäytyä.

Laita muistiin, mitä paikkoja olet hakenut

Kun haet useampaa paikkaa, laita ne muistiin. Mikäli et muista, mitä paikkoja olet hakenut ja ilmaiset tämän rekrytoijalle, kertoo se motivaatiosta paljon. Oletko oikeasti kiinnostunut paikasta?

Älä jännitä turhia

Puhelinhaastattelu on yhtä tärkeä kuin kasvotusten käytävä haastattelu ja tilannetta usein jännitetään, mutta se on täysin OK! Voit esimerkiksi sanoa, että paikka kiinnostaa sinua paljon ja sinua hieman jännittää. Rekrytoija kyllä ymmärtää! Jännitys myös kertoo siitä, että sinua todella paikka kiinnostaa.

Haastattelun jälkeen

Onnistuneen puhelinhaastattelun jälkeen pääset tapaamaan rekrytoijaa ja olet askeleen lähempänä seuraavaa työpaikkaasi. Ja muista, rekrytointiprosessit saattavat tietyissä tilanteissa pitkittyä. Älä siis hätäile, mikäli kutsua haastatteluun ei heti kuulu. Rekrytoija pitää sinut ajantasalla tilanteesta!

Mikäli hakemasi paikka ei välttämättä ollut sinua varten, meiltä löytyy paikkoja niin kokeneille osaajille, kuin uransa alkuvaiheessa oleville tekijöille. Katso kaikki paikkamme täältä: avoimet työpaikat

Mikäli et löytänyt sopivia paikkoja, mutta haluaisit luoda profiilin ja seurata tilannetta, voit jättää avoimen hakemuksen täältä: avoin hakemus

Ja viimeinen vinkki, voit katsoa ohjeemme profiilin rakentamiseen täältä: Profiilipalvelu

Onnistuneita puhelinhaastatteluja ja työnhaun iloa!