Työnhakuun kuuluu paljon erilaisia vaiheita ja yksi näistä on puhelinhaastattelu. Tänä päivänä suurin osa haastatteluista tapahtuu etänä. Mutta miten puhelinhaastatteluun voi valmistautua? Rekrytoijamme Mira kertoi omat vinkkinsä aiheeseen:

Yleinen käyttäytyminen puhelimessa

Tervehdi reippaasti soittavaa rekrytoijaa ja muista, että hymy kuuluu äänestä. Mene esimerkiksi peilin eteen ja tunne sekä näe hymy. Iloisuus ja reippaus antavat sinusta motivoituneen kuvan. Puhelun aikana, ole läsnä ja kuuntele aktiivisesti. Varmista, että olet rauhallisessa tilassa.

Kiinnostuksen osoittaminen

Kerro avoimesti taustastasi ja osaamisestasi. Lue ilmoitus ajatuksella läpi ja mieti, mitä taitoja sinulla on ja mistä olisi hyötyä kyseisessä roolissa. Esitä myös rohkeasti kysymyksiä.

Aiempi kokemus

Tuo positiivisesti esiin aiempia kokemuksiasi ja opin paikkoja. Muista, että negatiiviset kokemukset voi kääntää myös positiivisiksi. Entisiä työpaikkoja ei kannata lähteä arvostelemaan. Kerro rohkeasti, missä sinä olet hyvä! Me uskomme, että kaikella osaamisella on tarvetta.

Reagointi

Kysymyksiä ei kannata jännittää, mieti rauhassa vastauksiasi ja vastaile kokonaisilla lauseilla. Pohdi ääneen, kerro, mitä kysymys sinussa herättää, jaa ajatuksiasi, rekrytoija haluaa tietää sinusta!

Kysy rohkeasti

Rekrytoija kertoo mielellään lisää työpaikasta, kysele! Mieti kuitenkin, minkälaisia kysymyksiä esität ja miten ne muotoilet, älä siis töksäyttele. Esimerkiksi palkkauksesta saa ja pitää kysyä, mutta rekrytoijalle ei kuitenkaan kannata sanoa: ”alle tämän summan en varmasti lähde hommiin”. Muotoile lause esimerkiksi näin: ”palkkatoiveeni on usein ollut tämä, mutta keskustelen mielelläni aiheesta”.  Ja muista, mikäli palkkataso ei vastaa odotuksiasi, voit paikasta myös kieltäytyä. Kysy, keskustele ja pohdi, mitä sinä työpaikalta haluat ja odotat.

Laita muistiin, mitä paikkoja olet hakenut

Kun haet useampaa paikkaa, laita ne muistiin. Näin osaat valmistautua myös kertomaan osaamisestasi puhelimessa sen soidessa. Eri paikoissa painotetaan erilaista osaamista, mieti omaa osaamistasi aina työpaikkakohtaisesti.

Älä jännitä turhia

Puhelinhaastattelu on yhtä tärkeä kuin kasvotusten käytävä haastattelu ja tilannetta usein jännitetään, mutta se on täysin OK! Voit esimerkiksi sanoa, että paikka kiinnostaa sinua paljon ja sinua hieman jännittää. Rekrytoija kyllä ymmärtää! Jännitys voi myös kertoa siitä, että sinua todella paikka kiinnostaa.

Haastattelun jälkeen

Onnistuneen puhelinhaastattelun jälkeen olet askeleen lähempänä seuraavaa työpaikkaasi. Ja muista, rekrytointiprosessit saattavat tietyissä tilanteissa pitkittyä. Älä siis hätäile, mikäli kutsua seuraavaan haastatteluun ei heti kuulu. Rekrytoija pitää sinut ajantasalla tilanteesta!

Mikäli hakemasi paikka ei välttämättä ollut sinua varten, meiltä löytyy paikkoja niin kokeneille osaajille, kuin uransa alkuvaiheessa oleville tekijöille. Katso kaikki paikkamme täältä.

 

Avoimet työpaikat

 

Voit myös täyttää järjestelmäämme osaamispohjaisen profiilin. Julkaisemme jatkuvasti eri alojen työpaikkoja, profiililla pystyt kätevästi hakemaan muutama klikkauksella kaikkia työpaikkojamme.

 

Täytä profiili

 

Onnistuneita puhelinhaastatteluja ja työnhaun iloa!