Kaksi suoritettua tutkintoa. Takana muutama pidempiaikainen työpaikka, joista sinulla on erinomaiset suosittelut ja työtodistukset. Vapaa-ajan kehittävä harrastus ja vapaaehtoistoimintaa aina, kun mahdollista.

Tuntuuko, että työnantajien odotukset ovat korkealla ja aina etsitään superihmisiä hyvillä tutkinnoilla ja erinomaisella työkokemuksella?

Joissakin tehtävissä tutkinto luo tarpeellisen pohjan työskentelylle ja antaa ammattitaidon, jolla työtehtävässä voi pärjätä. Maailmassa on kuitenkin paljon työtä, joka kaipaa ihmistä. Ihmistä, jolla on tekevät kädet ja ajatteleva mieli. Tällainen työ määritellään suorittavaksi työksi, mutta se ei vähennä sen arvoa ja tärkeyttä yhteiskunnassa ja työelämässä. Taitavat kädet, maalaisjärki ja reipas mieli ovat asioita, joilla pääsee jo pitkälle. Siksi esimerkiksi työhaastattelussa kannattaa tuoda ilmi motivaatiotaan työntekoon ja tuoda esimerkiksi esimerkein ilmi reippauttaan ja tarmokkuuttaan, jos ansioluettelo muuten on vaatimaton.

Jos sinulla ei ole maan arvostetuinta tutkintoa suoritettuna, älä anna sen häiritä. Älä anna oman menneisyytesi määritellä sinua työntekijänä. Ole itsevarma ja haasta työnantajaakin miettimään mikä on riittävä. Voisiko työnantaja saada sinusta hyvän työntekijän pienellä panostuksella kouluttamiseen? Suorittamasi tutkinto voi olla eri alalta, sillä oli sinulla mitä tahansa työkokemusta, olet työssä varmasti oppinut monia kaikissa töissä tärkeitä ominaisuuksia: täsmällisyyttä, vastuuntuntoa ja ahkeruutta. Tuo niitä rohkeasti esille. Hyvä perehdytys alussa ja käytännön työ opastavat ja opettavat sinua jatkossa.

Itsensä ruoskiminen ja vähättely eivät vakuuta ketään työhaastattelussa eikä se ole itsellesikään parhaaksi. Terve itseluottamus on arvostettua ja se lähtee siitä, että hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet. Toisaalta korostettu itsevarmuuskaan ei ole hyväksi eikä omaa paremmuuttaan kannata ylimalkaisesti vääristellä. Sille on syynsä, miksi työhaastatteluiden vakiokysymyksenä koreilee tiedustelu työnhakijan heikkouksista ja vahvuuksista. On hyvä tunnistaa ne asiat, joissa on hyvä, mutta on myös hyvä tiedostaa ne seikat, joissa toiset ovat taitavampia.

Muista, että sinun ei tarvitse olla superihminen. Ihan hyvä on riittävä.

 

Cityworkilla on paljon avoimia työpaikkoja, joissa hyvä asenne työntekoon on kaikista tärkein ominaisuus. Katso avoimet työpaikat